
Tenká domáca pizza pre celú rodinu


Ingrediencie
300 ml dojčenskej neperlivej vody Zlatíčko izbovej teploty
2 PL olivového oleja
500 g hladkej múky 00
¼ ČL sušeného droždia
2 ČL soli
500 ml passaty (pasírovaných paradajok)
2 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 PL sušeného oregana
2 ČL sušenej bazalky
½ ČL sušeného cibuľového prášku alebo čerstvej, na drobno nakrájanej cibule
½ ČL kryštálového cukru
2 x mozzarelu (nastrúhanú alebo natrhanú na kúsky)
šunku, kukuricu, šampiňóny, … podľa chuti
olivový olej s pretlačeným strúčikom cesnaku
Postup
1. Do veľkej misy nasypeme hladkú múku. Na jednu stranu pridáme soľ, na opačnú stranu misky pridáme sušené droždie. Následne všetko spolu zamiešame a odložíme stranou.
2. Ďalej si odmeriame 300 ml dojčenskej neperlivej vody Zlatíčko izbovej teploty, do ktorej pridáme olivový olej a zamiešame. Zmes vlejeme do misy s múkou a rukou vypracujeme cesto na pizzu. Toto cesto je úžasné v tom, že sa nemusí dlho miesiť, stačí, ak už nikde nebudú hrudky múky.
3. Zo stien misy zoškrabeme cesto a misku prekryjeme potravinárskou fóliou tak, aby do misy neprenikal vzduch. Fóliu prekryjeme ešte plátenou kuchynskou utierkou. Necháme kysnúť 12 – 18 hodín pri izbovej teplote. Cesto nevystavujte priamemu slnku.
4. Po 18 hodinách cesto zväčší svoj objem asi dvojnásobne a vytvoria sa na ňom bublinky. Pri vyklápaní cesta na pomúčenú dosku vidíme vlákna lepku.
5. S cestom pracujeme iba s pomúčenými rukami. Cesto vyklopíme na dosku opatrne, aby v ňom ostal vzduch. Rozdelíme ho na 3 rovnaké časti. Každú časť jemne zahnietime a vyformujeme z nej bochník. Cesto v bochníkoch prikryjeme kuchynskou utierkou a necháme ďalších 30 minút kysnúť.
6. Rúru si predhrejeme na najvyššiu možnú teplotu a necháme v nej predhriať aj plech. Zatiaľ čo cesto kysne, pripravíme si domácu pizza omáčku.
7. Do hrnca, najlepšie s hrubším dnom, pridáme všetky ingrediencie na omáčku (paradajkovú passatu, pretlačené strúčiky cesnaku, sušené oregano, bazalku, cukor a cibuľu) a varíme ju na strednom plameni do mierneho zhustnutia. Omáčku následne naďalej udržiavame teplú.
8. Po 30 minútach je vaše cesto na pizzu pripravené. Bochník jednoducho rukami a jeho vlastnou váhou vyformujeme do tvaru pizze. Ak sa vám cesto niekde pretrhne, nevadí, stačí ho prištipnúť naspäť dokopy. Stále myslite na to, aby ste mali dostatok múky pod pizzou, aby sa vám neprilepila.
9. Z rúry vyberieme rozohriaty plech, jemne ho pomúčime a opatrne naň premiestnime cesto na pizzu.
10. Pridáme približne 3 PL paradajkovej omáčky a obľúbené topingy (šunku, kukuricu, nastrúhanú alebo natrhanú mozzarelu, atď).
11. Kraje pizze zľahka potrieme olivovým olejom. Pečieme dovtedy, kým sa syr nezačne „pripaľovať“ do hnedej farby, približne 10-12 minút.
12. Hotovú pizzu vyberieme a jej okraje ešte potrieme olivovým olejom s cesnakom.
13. Pizzu premiestnime na drevenú dosku, plech otrieme od zvyškov pripálenej múky, opäť ho pomúčime a premiestnime ďalšie pizza cesto, ktoré sme si vyformovali, kým sa piekla prvá pizza.
14. Postup opakujeme so všetkými bochníkmi. Hotovú pizzu nakrájame a podávame teplú. Dobrú chuť.
Tip
Vykysnuté cesto môže byť skladované v chladničke až do 5 dní. Prebytočnú pizza omáčku môžete použiť na druhý deň do cestovín.

